top of page
פוסטים אחרונים

כחלון מתכוון לעקוף את הרשויות המקומיות כדי להתיר פיצול דירות


אחת ההצעות ששר האוצר משה כחלון יניח מחר (ב') על שולחן קבינט הדיור קובעת כי בעלים של דירה ששטחה 75 מ"ר ומעלה יוכל לפצל אותה לשתי יחידות, כלומר להוסיף יחידת משנה אשר גודלה ינוע בין 25 ל־40 מ"ר.

ההצעה, שתוגש כתיקון לחוק התכנון והבנייה, קובעת כי בעל דירה לא יידרש לקבל היתר בנייה או את הסכמת הרשות המקומית למהלך. ההגבלה היחידה המוטלת עליו היא כי תהיה לשתי הדירות גישה למקלט הבניין או לממ"ד.

בשנים האחרונות ניסו בחלק מהרשויות המקומיות להילחם בתופעת פיצול הדירות ללא היתר. בעלי דירות שהגיעו לבית המשפט ונמצאו אשמים נקנסו בעשרות ומאות אלפי שקלים בהתאם לחומרת העבירה. הצעת כחלון עוקפת את ראשי הרשויות ואת הוועדות המקומיות מכיוון שהיא קובעת כי פיצול הדירה ייחשב לשינוי פנימי אשר לפי החוק אינו דורש היתר.

כך הופך כחלון את תחום פיצול הדירות לפרוץ, ומעלה לא מעט סוגיות שלא ברור כיצד יוסדרו במצב החדש. כך למשל, ההצעה אינה מפרטת סטנדרטים ותקינה לפיצול הדירות, מה שעשוי להפוך אותן במהרה לסלאמס. כבר כיום אלפי דירות מחולקות ברחבי הארץ באופן מחפיר — הן מופרדות בקירות גבס והופכות כוכים ללא חלונות ועם תנאים סניטריים ירודים עד כי אינן ראויות למגורי אדם.

דירה

קודה נוספת שנותרה ללא מענה היא העומס על התשתיות. ראשי הרשויות העלו בעבר את הטענה כי כל דירה שמתווספת מגדילה את מספר הדיירים בבניין ומעמיסה על תשתיות המים הביוב והחשמל. בחלק מהמבנים מדובר בתשתיות ישנות שגם כך בקושי עומדות בעומס. כמו כן, תוספת של דיירים לבניין יכולה להעלות את הצורך במוסדות חינוך ובחניות. כאשר הרשות אינה מספקת את היתרי הבנייה, היא מאבדת את היכולת לשלוט במספר התושבים המתווספים לכל שכונה ומתקשה לתכנן את מבני הציבור והשירותים לתושב.

עוד עולה השאלה מי יאכוף את תקנות הבנייה, זאת מכיוון שבעל הדירה לא נדרש להיתר. מי יוודא שאכן יש גישה לממ"ד והדירה בגודל מתאים. מלבד זאת, פיצול הדירות מתנגש עם אחת המשימות העיקריות של כחלון וממשלתו — הורדת מחירי הדיור

דירות מפוצלות, גם כאשר אינן חוקיות, נמכרות כיום בסכומים גבוהים יותר מאלה של דירות רגילות משום שהן מציעות לבעליהן תשואה גבוהה יותר. אם התופעה תתרחב צפויה עלייה של מחירי הדירות המחולקות, ותיתכן גם עליית מחירים בכלל השוק. נוסף על כך, בעל דירה שעד לאישור התיקון לחוק נחשב עבריין יקבל חותמת של חוקיות למעשיו כי איש לא יוכל לקבוע אם הפיצול נעשה לאחר התיקון לחוק או לפניו. לדברי יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב עלות פיצול דירה נאמדת ב־120–150 אלף שקל.

ביום חמישי צפויה פגישה בין ראשי השלטון המקומי לשרים כחלון ויואב גלנט, שתתמקד בנושא פיצול הדירות. לדברי צביקה גנדלמן, ראש עיריית חדרה ויו"ר ועדת הדיור של השלטון המקומי, "מהלך שלא בהסכמת ראשי הרשויות הוא בעל סיכויי הצלחה נמוכים".

מלשכת כחלון נמסר: "מרגע שהשינוי יחוקק כל אזרח במדינה רשאי לבצע את הפיצול במסגרת התנאים שייקבעו. הרשויות לא יכולות לבחור אם לקדם או לא לקדם כי הן כפופות לחוק התכנון והבנייה".

Save

כתבות
תגיות
bottom of page